Hasznos tippek

Ezen az oldalon igyekszem összeszedni pár hasznos tippet, amikkel csökkenthetők a kávégépek meghibásodásának esélyei.

Kávégép vízkőtelenítés

Az egyik legfontosabb karbantartási feladat

A vízből kicsapódó kalcium és egyéb vegyületek nemcsak a kávégép víztartályán jelennek meg. A gép belsejében a hő hatására még inkább kicsapódik a vízkő, vékony réteget hozva létre ott, ahol a víz áramlik. Hatására egyre nehezebben áramlik a víz a kávégépben, egyre nehezebben melegszik fel a rendszer, illetve a kávé hőfoka is jelentősen lecsökken.
A modern kávégépekben egybeöntött rozsdamentes kazán található, amelyben 2-3 mm átmérőjű csövekben áramlik a víz, így idővel ez a réteg olyan szinten megvastagodik, hogy teljesen elzárja a víz útját, eldugul a kávégép.
Ilyenkor jön a kávégép szerelő, aki megpróbálja ezt a dugulást megszüntetni. Jó esetben sikerül is a művelet, de előfordulhatnak olyan esetek (mivel a kazán nem szétszedhető), amikor olyan szinten eldugul a kazán a vízkőtől, hogy nem lehet feloldani a lerakódást sem vegyi-, sem mechanikus módszerekkel. Ilyenkor sajnos csak a kazán cseréje az egyetlen lehetőség, mely jóval drágább javítási költséget vonz magával.
A kávégép eldugulásának megelőzésére számos módszer létezik:

 • Lágy víz használata (ebben az esetben is maradnak még kalcium vegyületek a vízben, de jóval kisebb arányban).
 • Kávégéphez kapható, a víztartályba helyezhető vízszűrő patronok.
  Ezeknek a patronoknak az a hátránya, hogy (fogyasztástól függően) kb. 2-3 havonta ki kell őket cserélni, különben többet ártanak, mint használnak, az áruk nem olcsó, és amikor kicseréljük, az új patron behelyezése előtt szintén ki kell vízkőteleníteni a kávégépet.
 • Rendszeres kávégép vízkőtelenítés.

Én a harmadik módszert preferálom, és a hangsúly a rendszerességen van. Ne tegyük azt, hogy pár alkalommal kihagyjuk a vízkőtelenítést, utána fél év múlva eszünkbe jut és gyorsan megcsináljuk, mert ilyen esetekben a jócskán lerakódott vízkövet nem feloldjuk, hanem nagy darabokban „leszakítjuk” a kazán faláról és ezek a nagyobb, fel nem oldódott darabok akár teljesen el is dugíthatják a vízrendszert. Szóval mindenképpen fontos a gyakori rendszeresség. Azt szoktam javasolni, hogy havonta egyszer végezzük el ezt a műveletet a kávégépeken.

A kávégép vízkőtelenítésére SOHA ne használjunk ecetet, vagy háztartási vízkőoldót!

Kifejezetten kávégépekhez való vízkőoldót használjunk a folyamathoz, melyek számos helyen kaphatók.
Ezenkívül még a citromsavpor is tökéletes a vízkőoldásra. 1,5-2 csapott evőkanál citromsavpor a teli víztartályba, vagy 1 evőkanál, ha olyan gépünk van, amiben fél liter vízhez kell tenni. Mindig langyos vízbe tegyük és várjuk meg, míg a por teljesen feloldódik benne, csak ezután kezdjük meg a vízkőtelenítést.

A kávégépek többségében bármikor elindíthatjuk a vízkőoldási folyamatot, így azoknál csak kövessük a gép használati utasításában leírtakat és úgy végezzük el a műveletet.

Az olyan kávégépeknél, ahol nem tudjuk elindítani magunktól a beépített vízkőoldást, ott is havonta egyszer végezzük ezt el, a lent leírtakat követve.

 • Kapcsoljuk be a kávégépet, várjuk meg, míg felfűt és készen áll a kávéfőzésre.
 • Vegyük le a víztartályt a gépről, töltsük fel teljesen vízzel, majd adjuk hozzá a vízkőoldót, vagy citromsavport. Ha teljesen feloldódott, tegyük vissza a kávégépre.
 • Ha olyan kávégépünk van, amin lehet forró vizet adagoltatni, akkor kétszer egymás után 5-5 perc időközökkel engedjünk le 1 pohár forró vizet. Majd ezután szintén 5-5 perc időközökkel főzzünk a vízkőoldós vízzel 100-120ml- es kávékat, amíg ki nem fogy a víztartály. Ilyenkor, ha a gép engedi, darált kávéra állítsuk a főzést, így nem fogy a drága szemes kávé.
 • Ha a kávégépünk nem tud forró vizet adni, akkor csak simán főzzünk kávékat, amíg ki nem ürül a víztartály.
 • Az így elkészült forró vizeket és kávékat természetesen ne fogyasszuk el, öntsük ki a csapba, vagy a wc csészébe.
 • Miután kiürült a vízkőoldós víztartály, alaposan öblítsük ki a tartályt csap alatt, majd töltsük újra tele friss vízzel és tegyük vissza a kávégépre.
 • Ugyanazokat a műveleteket újra végezzük el, amit a vízkőoldási folyamat során, csak most már nem kell várni 5-5 perc szüneteket az egyes leadagolt vizek, vagy lefőzött kávék között.
 • Szintén, az így elkészült forró vizeket és kávékat ne fogyasszuk el, öntsük ki a csapba, vagy a wc csészébe.
 • És most hogy ki is öblítettük a vízkőoldót a kávégépünkből, újra rendeltetésszerűen használható.

Ha a fent leírtakat betartjuk, és rendszeresen elvégezzük, a kávégép sosem fog vízkőtől eldugulni. Magunkat pedig sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg.

Kávégép tisztítás

Zsírtalanítás, kávéolaj eltávolítás

Ez a művelet szintén olyan feladat, melyet rendszeresen el kell végeznünk ahhoz, hogy a kávégépünk ne romoljon el, valamint, hogy finom, és egészséges kávét fogyasszunk.

Kávégép márkától függően kétféle típusa van ennek a tisztításnak:

 • Azoknál a kávégépeknél, ahol ki lehet venni a főzőegységet (párolóegységet, stb.), ott használattól függően naponta, vagy legfeljebb hetente egyszer ki kell azt venni a kávégépből és langyos vízzel el kell mosni. Ezután meg kell szárítani, és visszatenni a kávégépbe.

Havi rendszerességgel pedig érdemes kivenni a főzőegységet a gépből, a mosogatótálcát, vagy egyéb megfelelő méretű edényt megtölteni forró vízzel, valamint zsíroldó hatású mosogatószerrel és pár órára belehelyezni a főzőegységet, had ázzon ki a kávéolaj a szűrőkből is.
Ezután alaposan öblítsük el a főzőegységet tiszta vízzel, majd szárítsuk meg.
Minden egyes alkalommal, amikor kivesszük a kávégépből a főzőegységet, a gép belsejét (a főzőegység helyét) ecsettel, porszívóval érdemes kitakarítani, majd enyhén nedves ronggyal kitörölgetni, hogy szép tiszta legyen. Ezután visszahelyezhető a főzőegység és újra használható a kávégép.

 • Az olyan kávégépeknél pedig, melyekből nem lehet kivenni a főzőegységet (Pl.: Jura, Krups), tisztító (zsírtalanító) tablettával kell azt kitisztítani.
  Szintén érdemes ezt havi rendszerességgel elvégezni, akár olyankor, amikor a vízkőtelenítést is elvégezzük.
  Egyes típusoknál sajnos nem lehet a tisztító folyamatot bármikor elindítani, így azoknál a kávégépeknél meg kell várni, míg a gép kéri a tisztítást és akkor haladéktalanul el kell végezni.

Természetesen ezeknél a gépeknél se felejtsük el rendszeresen eltakarítani a kivehető alkatrészeket, pl.: zaccfiók, csepptálca, stb.

Hasznos tanácsok

Egyéb, nem feltétlenül karbantartással kapcsolatos tippek

 • Ha a kávégépben van bekapcsolható automatikus öblítés, érdemes azt bekapcsolni. Ennek kétféle szerepe van. Egyrészt az öblítővíz felmelegíti a kávéval érintkező felületeket, így már az első kávé is kellemesen meleg lesz. Másrészt kimossa a kávérendszerben lerakódott kávémaradványokat.
 • Erre jó módszer még az is, ha olyan gépünk van, ami képes őrölt kávéból is főzni, hogy miután lefőztük a kávénkat és ki szeretnénk kapcsolni a gépet, kikapcsolás előtt átállítjuk őrölt kávé főzésére, és főzünk egy hosszú kávét darált kávé hozzáadása nélkül.
  Így főzünk egy jó nagy adag forró vizet, ami kimossa az előzőleg lefőzött kávé maradványait a gép belsejéből. Ezután kikapcsolhatjuk a kávégépet.
 • A téli időjárás nem tesz jót a kávégépnek. Ne hagyjuk magára a kávégépünket pl.: a fűtetlen nyaralóban, vagy a büfékocsiban, mert nulla fok alatt a víz megfagy és jéggé válva megnő a térfogata, kitágul. Hiába öntjük ki a víztartályból és a csepptálcából a vizet, a gép belsejében, a vízkörben továbbra is ott a víz, ami ha megfagy, rengeteg károkat okoz. Szétrepesztheti a vízpumpát, a kávékazánt, a csöveket.

Sose hagyjuk nulla fok alatti helyen a kávégépünket!

 • Ugyanez igaz arra is, amikor elromlik a kávégép és szerelőhöz szeretnénk vinni.
  Ne tegyük be a kocsiba előző este, hogy majd másnap elvisszük a szervizbe, mert éjjel a fűtetlen autóban ugyanúgy megfagy a kávégép és akkor már nem csak az eredeti hibát kell majd orvosolni.
  Valamint a megjavított kávégépet szintén a lehető legrövidebb időn belül, a fűtött utastérben szállítva vigyük haza a szerelőtől.
 • Újabban nagyon sok nem oda való anyag kerül a szemes kávéba gyártás során (fadarab, kavics, csavar, nyaklánc medál, stb). Ezek az idegen anyagok kárt tesznek a kávégép darálójában. A fémkéses kávégépeknél megszorulhat a daráló, tönkretéve a darálómotort, rossz esetben a vezérlőpanelt is, a kerámiakéssel rendelkező kávégépeknél pedig még a kerámiakés is eltörhet.
  Érdemes felbontás után a szemes kávét kiönteni egy tálcára és gyorsan átnézni, kiválogatni belőle az idegen anyagokat, ahogyan régen a rizst is kiválogattuk. Ezzel szintén sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat és a pénztárcánkat.
 • És ha már a daráló szóba került: az automata, darálós kávégépek nem szeretik a csillogó, olajosra pörkölt kávékat, mert azok felragadnak a darálókésre és a daráló garatjába az olajtartalmuk miatt. Az ilyen kávékat inkább a különálló darálókba találták ki, amelyek a karos kávégépekhez vannak. Ha lehet, az ilyen kávékat ne használjuk az automata gépünkben.
  Ha mégis, akkor próbáljuk meg a darálási finomságot durvábbra állítani.
 • Ha szervizbe kell vinnünk a kávégépet, minden alkatrészét vigyük magunkkal (zaccfiók, főzőzegység, csepptálca, víztartály, stb), mert a szerelési folyamat során szükség van rá a próbához, illetve az is előfordulhat, hogy pont azzal az alkatrésszel van probléma.
 • Vizet ellenben ne hozzunk magunkkal sem a víztartályban, sem a csepptálcában. Víz van a szervizben is, illetve óhatatlanul kifolyhat az autóban. Szállítás előtt minden esetben ürítsük ki azokat, illetve a zaccfiókot is a benne lévő kávézacctól.
 • A szervizbe hozott kávégépben maradt szemes kávé felhasználásra kerül a szerelés, vízkőtelenítés és próba alatt. Amennyiben drága kávét használunk, amit sajnálnánk veszni hagyni, mindenképp ürítsük ki a kávégépből, mielőtt azt a szervizbe leadnánk javításra.